Onze favoriete recepten voor op vakantie moeten uiteraard op maximaal twee pitten te bereiden zijn en het luieren bij onze kampeerbus niet in de weg staan. Kortom, eenvoudige en lekkere gerechten.
De recepten zijn voor twee personen. In de eerste plaats omdat een Volkswagen T2 kampeerbus met twee personen wel vol is. En ten tweede omdat Pascale Naessens, Belgische kookboekenschrijftster, gelijk heeft dat je vanuit twee personen makkelijker verrekent naar meerdere personen.
Suggesties met een Spaans accent:
Fuet, Catalaanse droge worst
Serranoham, rauwe ham uit Andalusië
Manchego, Spaanse schapenkaas
Tapenade met zongedroogde tomaten
Gemarineerde Spaanse olijven
Notenmix
Flor de Sal de Mallorca Mediterránea
Olijfolie (om te dippen)
Brood
Borrelen wordt echt genieten met een smakelijke borrelplank erbij. En alles wat daarvoor nodig is, is het kopen van de juiste hapjes. Denk aan worst/vleeswaren, kaas, dips zoals tapenade of aïoli, olijven, nootjes en fruit zoals druiven. Extra leuk om op de plaatselijke markt op zoek te gaan naar streekproducten. Zo staat op de foto een blikje zeezout met mediterrane kruiden die we van Mallorca hebben meegenomen. Lekker met brood en wat olijfolie.
Hiernaast staan suggesties voor een Spaanse borrelplank.
Traiteur:
En verder:
Wanneer we een weekend weggaan, dan zijn we op vrijdagavond meestal niet heel vroeg op een camping. Daarom hebben we de gewoonte om bij de traiteur, die toevallig bij ons om de hoek zit, een heerlijke stoofschotel te halen. Bijvoorbeeld Coq au Vin of Javaanse kip. Samen met rijst, en eventueel wat salade, vormt dat een prima maaltijd die opwarmt terwijl wij van het eerste glas wijn voor onze kampeerbus genieten.
Vlees:
Groente:
En verder:
Dit gerecht maken we graag en is een combinatie van het beste uit verschillende recepten. Je kunt het bereiden in een pan, maar ook in een bakblik op de BBQ, afgedekt met aluminiumfolie.
Wij vragend de slager altijd om de kippenpoten te delen in drumsticks en dijtjes. Ze passen dan makkelijker in de pan en later op je bord.
Snij alle groenten klein. De ui in halve ringen, de knoflook in plakjes, de paprika in reepjes, de wortel en courgette in halve rondjes, de champignons in kwarten en de aardappelen in stukjes.
Wrijf de kippenpoten in met zout en peper. Smelt de boter en braad de kippendelen rondom bruin. Voeg eerste de ui en de knoflook toe en vervolgens wortel, paprika, champignons en aardappelen. Bak even mee en blus dan af met de witte wijn.
Voeg een klein glas water toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Voeg courgette, olijven en de kruiden toe. Dek de pan of braadslee af en laat zeker een uur zachtjes pruttelen.
Vlees:
Groente:
En verder:
Pasta met een tomaten-gehaktsaus is natuurlijk niet heel verrassend, maar op deze manier bereid smaakt het toch net even anders. De saucijzen geven een bijzondere smaak en structuur aan dit gerecht.
Druk het vlees uit het vel en verbrokkel het. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Snij ook de oregano fijn.
Verhit de olie in een pan op matig vuur en bak de ui al omscheppend ongeveer 5 minuten. Voeg de worst en de knoflook toe en bak dit al roerend in een minuut of 8 gaar. Roer de chilivlokken naar smaak erdoor en daarna de rode wijn. Laat de wijn vrijwel geheel inkoken. Voeg dan de tomatenblokjes met vocht toe, de oregano, de olijven en zout en peper naar smaak. Laat de saus zeker 15 minuten zachtjes pruttelen.
Kook de penne (of andere pasta) volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de pasta over de borden en schep de saus erover. Strooi er tot slot nog wat oregano en parmazaanse kaas over.
Groente:
En verder:
Ratatouille is om meerdere reden een heerlijk (camping-)recept. Ten eerste, deze gestoofde groenten smaken naar Zuid-Frankrijk. Ten tweede, het combineert met van alles zoals vlees van de barbecue, vis of alleen stokbrood. En ten derde, het is vooraf te maken en koud te eten, zodat je later beide pitten beschikbaar hebt voor andere gerechten.
Zoals met veel Franse klassieke gerechten, zijn er eindeloos veel variaties mogelijk. Wij gaan meestal voor deze bereiding met azijn, verse tomaten en bacilicum.
Snij de aubergine, courgette en paprika's in stukken. Snij de tomaten in vieren en verwijder het vruchtvlees. Snij daarna ook de tomaten in stukken. Snij de ui in halve ringen en de knoflook in dunne plakjes.
Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan en bak de aubergine, courgette en paprika ruim 5 minuten op medium vuur en schep regelmatig om. Voeg de tomaten en de tomatenpuree toe en bak nog 2minuten. Neem de groente uit de pan en zet apart.
Voeg de rest van de olie toe in de pan en fruit de ui. Bak de knoflook op het laatst kort mee. Roer vervolgens de azijn met een scheutje water en de suiker door de uien.
Voeg de groente weer toe, samen met de basilicumblaadjes. Meng goed en laat het gerecht ongeveer 10 minuten zachtjes smoren met het deksel op de pan. De groenten moeten stevig blijven. Breng tot slot op smaak met wat peper en zout.